Mythe, zeker als deze persoon op de lijst van de Psychologencommissie staat.
Hoezo?
- Erkende psychologen die op de lijst van de Psychologencommissie staan hebben recht op supervisie. Supervisie houdt in dat deze psychologen de kans krijgen om met een supervisor te praten over zaken die gebeurd zijn met een cliënt en eigen persoonlijke problemen. Samen met de supervisor komt de psycholoog zo tot oplossingen en eventuele bijsturingen qua aanpak, zodat ze de cliënt beter kunnen helpen en/of op die manier aan zelfzorg doen.
- Als psycholoog die op de lijst van de Psychologencommissie staat kan je je erkenning verliezen indien er melding is van ongepast gedrag. Stel dat een psycholoog bijvoorbeeld veel praat over eigen problemen of grensoverschrijdend gedrag vertoont, dan kan de cliënt dit melden bij de commissie. Daardoor kan deze persoon terechtgewezen worden en in sommige gevallen zijn of haar erkenning verliezen.
Ook psychologen die aangesloten zijn bij een expertisecentrum worden ondersteund en opgevolgd, via bijvoorbeeld teamvergaderingen en evaluaties door cliënten. Bovendien hebben ze intervisie en supervisie en kunnen ze dingen ter sprake brengen als ze twijfelen over hun aanpak en/of als ze het zelf moeilijk hebben. Deze psychologen werken ook samen met experten met veel ervaring. Deze mensen kunnen opmerken als het niet goed gaat met iemand.
Weet daarnaast dat psychologen ook mensen zijn en dat niemand perfect is. Iedereen kan ziek worden, een sterfgeval in de familie hebben, een relatiebreuk, noem maar op. Daarom is de stelling ‘psychologen hebben nooit problemen’ niet correct. Geconventioneerde psychologen hebben een ondersteunend veld wat hen kan helpen in moeilijkere persoonlijke tijden. Als cliënt is het van belang om waar je je niet goed bij voelt ter sprake te brengen in de consultaties.