Wat is eco-mindfulness?

Eco-mindfulness in de enge zin van het woord omvat mindfulle bewustzijnsoefeningen waarbij je je zintuigen afstemt op de ‘voelbare aanwezigheid’ van je directe ervaring terwijl je de natuur verkent. De intentie hebben om volledig aanwezig te zijn zodat je aandachtig de patronen, symmetrie en het onderling verbonden design van de natuur kunt observeren, is een uitstekende manier om je zintuigen te ontwaken en je vitaler te voelen. Onderzoek toont aan dat het oefenen in de natuur het gevoel van verbondenheid met de omgeving verhoogt, de levenskwaliteit en het welzijn verbetert.

Daarnaast heeft eco-mindfulness nog een andere betekenis. In de ruime zin van het woord betekent het een bewuste en respectvolle omgang met de natuur en het milieu. Wanneer je aandacht hebt voor eco-mindfulness in je leven, ga je je niet alleen beter voelen, maar werk je ook mee aan een beter milieu. Hieronder lees je enkele voorbeelden.

1° Mindful consumeren

Alles wat we consumeren in de brede zin van het woord – denk aan voeding, maar ook materialen, boeken die we lezen, tv-programma’s die we bekijken … – beïnvloeden ons lichaam en geest. Bovendien hebben ze een bepaalde impact op het milieu.

Mindful consumeren betekent bewust kiezen wat we consumeren. Dat vraagt een stuk kennis, maar ook wilskracht. In het filmpje hiernaast/boven legt Thich Nhat Hanh uit wat het precies is.

Enkele voorbeelden:

  • Gebruik cosmetica en verzorgingsproducten met natuurlijke bestanddelen.
  • Eet voornamelijk biologische en lokale producten. Google bijvoorbeeld ‘korte keten in …’ (je stad of gemeente) en je vindt zeker en vast een aantal initiatieven in je buurt.
  • Hergebruik. Schaf bijvoorbeeld een hervulbare waterfles of thermoskan aan. Ook tweedehandskledij kopen in webshops als Vinted of winkels als Think Twice is een goed idee.
wat is eco-mindfulness

2° Mindful energieverbruik

Mindful energie verbruiken betekent bewust omgaan met de energie die je gebruikt, zodat je je impact op het milieu verkleint. Energieverbruik omvat bijvoorbeeld verlichting, verwarming en transport, maar (indirect) ook het kopen van bepaalde producten. Mindful energieverbruik draait om het maken van keuzes waarmee je energie bespaart en die duurzaam zijn. Enkele voorbeelden:

  1. Dubbelcheck of alle apparaten en lichten uit zijn wanneer je het huis verlaat. Ook toestellen zoals tv’s en computers die nog in het stopcontact zitten, verbruiken een klein beetje energie. We spreken van sluimerverbruik. Daarom trek je best alle stekkers uit na gebruik.
  2. Is er een lamp gesprongen in je woning? Vervang deze door een led-lamp, die veel minder energie verbruikt dan een gloeilamp.
  3. Sta stil bij je transportkeuzes. Neem waar mogelijk af en toe het openbaar vervoer of de fiets, zeker als je naar een gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken stad moet of vlakbij.
duurzame zelfzorg

3° Duurzame zelfzorg en moreel bewustzijn

In dit artikel stelt hoogleraar boeddhistische studies Prof. Lily de Silva dat de huidige milieuproblemen voortkomen uit ‘morele vervuiling’ bij de mens. Extreme hebzucht en consumentisme hebben geleid tot overexploitatie van de natuur, waardoor milieuvervuiling een groot probleem is geworden.

Wat kan je daarmee? Volgens Prof. de Silva is het cruciaal dat mensen individueel gaan stilstaan bij hun levensstijl en werken aan hun moreel bewustzijn. Denk hier eens even over na: welke stap kan jij vandaag zetten naar een eenvoudige(re) levensstijl, meer in lijn met je eigen natuur en die rondom jou? Aanvullende vragen:

  • Doe jij momenteel een job waar je gelukkig van wordt, die ethisch verantwoord is en die bijdraagt aan een betere maatschappij?
  • Hoe kan je op een duurzame manier (meer) aan zelfzorg doen én meer tijd spenderen met je geliefden?
  • Waar mag jij dankbaar voor zijn? Welke eenvoudige dingen die je (al) hebt verlies je vaak uit het oog? Van welke kleine dingen zou je meer kunnen genieten?