Ik vond het eerst niet zo gemakkelijk om de plezante momenten te vinden in deze tijd en was op zoek naar ‘de grote dingen’ in het leven zoals bijvoorbeeld een huwelijk, een feest, een samenkomst met vrienden… Door het volgen van de cursus MBSR lukt me dat nu echter steeds beter. Voor mij is het zeer helpend om te focussen op de kleine dingen in het leven zoals bijvoorbeeld een bloem zien. Het begint me te dagen dat het meer in de kleine dingen in het leven zit. Ik had daar nooit veel aandacht aan gegeven. Nu zie ik terug hoe ik kan genieten in deze moeilijkere tijden. 

~ anoniem

Ondanks dat ik zoveel mogelijk positieve dingen uit het leven probeer te halen, blijf ik toch een eeuwige piekeraar. Toen ik van Vormingplus een mailtje ontving dat het Centrum voor Mindful Leven een cursus ‘Mindfulness en piekeren’ organiseerde, besloot ik me in te schrijven. Marisa Hoslet gaf me veel leerrijke tips. Mindfulness, en op een andere manier aandacht geven, is een voortdurend proces, geen wondermiddel. Maar door deze cursus te volgen kan ik toch van mezelf zeggen dat ik op dit moment een ‘herstellend piekeraar’ ben.

~ Els

Het doet me deugd om ‘bij mezelf’ te kunnen zijn, te mediteren vroeg in de ochtend, mindful te eten en aandacht te hebben voor wat echt telt. Een week om te herinneren.

~ Paul (over de zomerweek)

MBSR heeft mij een flinke aanzet gegeven tot meer inzicht, bewustwording van mezelf en van hoe ik in het leven sta.

Mindfulness heeft me de hoop en het geloof gegeven dat ik de dingen kan veranderen vanuit mezelf.

Het is niet gemakkelijk om met moeilijkere momenten om te gaan. Zoals ik in de cursus geleerd heb, stel ik dit gewoon vast en blijf ik oefenen. Ik zie het als een proces, een weg die ik met mildheid wil gaan en waarvoor ik de tijd neem.

~ vrouw, anoniem

Toen ik begon aan de wandelmeditatie was het onrustig in mezelf.  Ik had een drukke dag achter de rug en voelde heel wat gejaagdheid. 

De eerste stappen waren moeilijk.  Ik vond dat ik te snel wandelde.  Mijn lichaam bepaalde het ritme. Naarmate de oefening vorderde voelde ik meer rust in mezelf.  De bewegingen werden automatisch trager.  Ik werd me ook bewuster van mijn wandelen.  Ik zag het gras en de madeliefjes, ik hoorde verschillende vogels. De geluiden van de stad hoorde ik evenzeer. En toch kon ik deze een plaats geven en me focussen op wat ertoe deed.

Het wandelen bracht rust, in mijn lichaam en geest.

~ man, anoniem

“Ik voelde me die dag niet goed en zag het niet zitten om mee te doen met de oefeningen. Maar na dit mindful moment in de zon, voelde ik me toch een stuk beter. ”

~ studente (anoniem)

Ik nam even geleden deel aan het groepsprogramma. Op een bepaald moment lukte het me niet om nog iets te doen. Ik had immers lange tijd covid gehad. Mijn immuunsysteem was ernstig aangetast. Ik was vaak kortademig. Marisa stelde voor om rustig op de stoel te blijven zitten en me bewust te worden van mijn adem, zonder meer. Wanneer ik me weer goed voelde, kon ik aansluiten bij de groep voor het doen van de oefeningen.

Na een tijdje ging ik toch mee naar buiten om even een luchtje te scheppen. Nadien kwam ik terug bij de groep. Het was me toch gelukt om de mindfulle wandeling te doen, op mijn eigen tempo. Ik kon me focussen op de geluiden in de omgeving en mijn voeten in contact met de grond in plaats van te focussen op mijn gedachten van machteloosheid, woede … Ik was verrast dat het voor mij uiteindelijk toch haalbaar was om de oefeningen te doen, ondanks mijn angstige en beperkende gedachten. Tijdens de cursus heb ik elke dag mindful gewandeld. Op het einde verliet ik de cursus met een glimlach.

~ oudere man (anoniem)

Meer weten over de groepscursussen MBSR?