Duurzaamheid als basisprincipe

Bij Mindfulness-based Stress Reduction ligt de focus op zowel meditatie als beweging. Daarin is MBSR uniek en anders dan mindfulness s.s. De mindfulnessoefeningen die hierbinnen aanbevolen worden gaan vaak door in de natuur. 

Tijdens elke training en/of cursus die ik organiseer, gaan de cursisten dan ook tijd doorbrengen in de natuur. Denk aan mindful bewegen zoals aan yoga doen, wandelen of mediteren op een mooie, rustige plek in de natuur, zoals in een bos, een park, aan een rivier of aan de zee. 

Als MBSR-trainer vind ik het bovendien belangrijk om niet alleen activiteiten te organiseren in de natuur, maar ook om te maken dat de impact daarvan op het milieu minimaal is. Ik draag duurzaamheid dus hoog in het vaandel!

Hieronder lees je enkele voorbeelden van zaken die ik doe om mijn steentje bij te dragen aan ecologisch, energiezuinig en duurzaam ondernemen.

Marisa

~ Oprichter van het Centrum voor Mindful Leven

De praktijk zelf

De praktijk is gelegen in een groene omgeving, namelijk in het hartje van de Vlaamse Ardennen: in de mooie gemeente Ronse.

Het gebouw zelf is energiezuinig en ecologisch. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen voor groene stroom.

Ook is de praktijk heel gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer, zowel met de trein als met de bus. Op die manier wil ik mijn klanten stimuleren om zich te verplaatsen met het openbaar vervoer i.p.v. de auto te nemen.

fietsen duurzaam leven

Eigen verplaatsingen

Ik heb me in de loop van de jaren telkens verplaatst met vervoersmiddelen die een lage CO2-uitstoot hebben. Ik beperk me bijvoorbeeld te verplaatsen met het vliegtuig, rijd met een elektrische fiets en hou van wandelen naar de lokale uitbater om de hoek. Ik neem zo vaak mogelijk de fiets, de trein, de tram en/of de bus. 


website

Online aanbod en communicatie

Binnen mijn aanbod vind je live, maar ook online activiteiten en trainingen. Op die manier is het mogelijk om je milieu-impact als cursist of deelnemer zo klein mogelijk te houden.

Bovendien is er een digitale leeromgeving waar cursisten alle materialen online kunnen raadplegen. Daarnaast stimuleer ik klanten om per mail contact op te nemen. Zo wordt er zo weinig mogelijk papier verspild.

De hostingprovider van de website is Combell, die volgens de Green Web Foundation gerankt wordt als groene verdeler.

recycleren

Gerecycleerd en tweedehands materiaal

Afdrukken gebeurt enkel en alleen op gerecycleerd papier.

Ook wanneer ik nieuwe dingen aankoop, bv. bureaumateriaal, kies ik waar mogelijk voor gerecycleerd materiaal of tweedehands spullen. Ik streef er dus naar om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te maken voor wat betreft de materialen die ik gebruik.

Verder ga ik bewust om met het gebruik van papier en water, en moedig ik cursisten aan om verspilling tegen te gaan en te vermijden.

trein belgie

Locaties van de trainingen en workshops

De trainingen en workshops gaan steeds door op locaties die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Ik kies bovendien voor locaties waarvan de uitbaters ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen als doelstellingen of basiswaarden hebben.

De meerdaagse trainingen gaan daarnaast altijd door in een natuurlijke omgeving.

partners mindfulness

Samenwerkingen

Ik werk al jaren samen met partners die duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bovendien ondersteunen ik (jonge) ondernemers met een duurzame en een ecologische visie door met hen samen te werken en hen hierdoor de kans te bieden hun onderneming verder uit te breiden. 

Ook maak ik de bevolking reeds jaren bewust van het belang en de voordelen van mindful leven en werken, bewust van zichzelf en de omgeving. Ik ondersteun de bevolking om duurzaam en ecologisch in het leven te staan en rekening te houden met anderen en de natuur.

Wist je dat sommige vormen van meditatie een – uiteraard indirecte – positieve invloed kunnen hebben op milieuproblemen? In onderstaand artikel lees je meer over de impact van Vipassana meditatie op de huidige klimaatcrisis.

Mindfulness kan je bovendien helpen om om te gaan met ‘ecologisch verdriet’, angst en trauma. In onderstaand artikel lees je hoe dat precies zit.

Mindful consumeren

In ons dagelijks leven consumeren we constant. Daarbij nemen we toxische stoffen of impressies op. Denk aan advertenties die we zien wanneer we in de stad rondrijden, nieuwsartikels die we lezen over actuele problemen, tv-series met gewelddadige scènes, noem maar op.

Volgens Thich Nhat Hanh is de beste manier om onze maatschappij en onszelf hiervan af te schermen en bewust te kiezen wat we consumeren, wat hij noemt ‘mindful consumeren’. In dit filmpje geeft hij hier meer uitleg over.