Aan de slag gaan met mindfulness is geen quick fix en het niet ook niet altijd leuk of aangenaam. Maar toch maken de effecten op lange termijn het absoluut de moeite waarde. Zo heeft ook Margaux Geeroms (33 jaar) het ervaren. We stelden haar een paar vragen over haar ervaringen. Je leest haar inspirerend verhaal hieronder.
Waarom heb je voor een basistraining mindfulness-based stressreductie gekozen? Wat sprak je daarin aan?
Margaux: “Ik merkte dat ik vaak niet kon genieten van mooie dingen, dat ik er erg koel bij bleef. Van mooie uitzichten op reis kon ik bijvoorbeeld vaak niet ten volle genieten. Daarnaast kon ik ook echt geplaagd zijn door negatieve gedachten. Ik kon ze vaak niet loslaten. Ook betrapte ik mezelf regelmatig op onnodig oordelen over mensen die ik niet kende.”
De drang om meer te genieten en minder in haar hoofd te zitten, speelde bij Margaux dus een grote rol. Daarnaast voelde ze dat er een groot verschil was tussen hoe ze eigenlijk in het leven stond en hoe ze zaken beleefde. “Het klopte niet met hoe ik in feite in het leven sta. Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk om in mijn kracht te blijven, present te kunnen zijn bij wat er op dat moment is, en niet afgeleid te zijn door zaken waar ik niets aan kan veranderen,” legt ze uit.
Je had het soms lastig met het feit dat je niet kon loskoppelen van je gedachtestroom. Wat gebeurde er op die momenten precies?
Margaux: “Tijdens de training, en nog steeds, word ik soms geconfronteerd met een situatie waar ik geen oplossing voor heb: dat gedachten blijven malen in mijn hoofd. Het feit dat ik hier niets aan kan doen is heel moeilijk voor mij. Het is soms frustrerend omdat ik erg mijn best doe om mijn gedachten uit te schakelen, maar dat het toch niet lukt.”
Tijdens de trainingen leerde Margaux om om te gaan met haar gevoelens van frustratie, door de technieken van mindfulness toe te passen. “Het is belangrijk om op zo’n momenten mild te blijven voor jezelf en emoties te laten bestaan i.p.v. ze meteen te willen wegduwen. Dat is ook weeral een oefening: oké leren zijn met het feit dat je je niet altijd goed kunt voelen, dat je niet alles kunt fixen, en dat je ook eens verdrietig kan én mag zijn. Het gaat om de switch maken van verandering willen naar simpelweg opmerken en laten zijn wat er is,” legt ze uit.
Wat vind je een belangrijke meerwaarde aan dit soort trainingen voor mensen van jouw leeftijd (vroege dertigers)?
Margaux: “Ik besefte dat er bepaalde patronen waren die me belemmerden. Mindfulness is echt de sleutel om dat aan te pakken. Ik heb vroeger geprobeerd om hiermee bezig te zijn, maar het lukte me niet. Ik deed het ook niet op een erg goede manier. Ik probeerde bijvoorbeeld om simpelweg met gesloten ogen 10 min. neer te zitten en aan niets te denken.”
Sinds Margaux de MBSR-training heeft gevolgd, heeft ze al heel wat positieve veranderingen ervaren. “Ik merk dat mindfulness en meditatie een positief effect hebben. Het zijn tools die je altijd kan inzetten en die zelfs gratis zijn. Je hebt alleen jezelf nodig. Zo zie ik meer schoonheid en kan ik meer genieten van kleine dingen. Ik voel meer dankbaarheid in het algemeen. Dankbaarheid is iets heel krachtig en dankbaar om te voelen. Bewust zijn van de huidige realiteit werkt verlichtend,” vertelt ze.
Margaux wil ook benadrukken hoe belangrijk het is om je door ervaren mensen te laten ondersteunen. “Van ervaren mensen kan je veel leren. Ik heb nog heel wat werk en wil bijvoorbeeld graag bepaalde zaken loslaten, alsook nog meer genieten van het leven. Het leven, en elk moment dat daar deel van uitmaakt, is een wonderbaarlijk geschenk en ik wil dat ten volle ervaren,” zegt ze enthousiast.
Hoe heb je voor jezelf een mindful, zinvol leven uitgebouwd?
De kleine mindfulnessoefeningen die Margaux dagelijks doet variëren van dag tot dag. Voorbeelden:
- Vlak na het opstaan even naar buiten gaan, rustig in- en uitademen, gedurende 5 minuten, met gesloten ogen. Daarna zegt ze een paar dingen op waar ze dankbaar voor is, vaak in de spiegel. Die dankbaarheidsoefening doet ze ook ‘s avonds.
- Stilstaan bij waar ze mee bezig is, wat zij ‘met het universum zitten’ noemt. Ze uit dan letterlijk wat haar op dat moment bezighoudt. Door in stilte te zitten, komen er antwoorden.
- Child pose op een yogamatje
- Zich volledig focussen op een handeling of activiteit. Denk aan fietsen, koken, tandenpoetsen …
- Mediteren. “Wanneer ik mediteer worden bepaalde plaatsen in mijn lichaam soms zwaar of pijnlijk, bijvoorbeeld mijn voorhoofd of mijn onderrug. Opeens voel ik daar een zwaarte en ongemak, maar tegelijkertijd geeft het een goed gevoel om dit te voelen. Momentjes mindfulness tijdens de dag voelen als kleine wedergeboortes,” legt ze uit.
En hoe maakt ze haar leven dan precies zinvol, op een mindfulle manier? Margaux: “Ik stel me de vraag: hoe voelt het om te proberen om een bepaalde ervaring volledig te beleven? Ik probeer bij mezelf te blijven en ben me bewust van mijn energie, ook in interacties met mensen. Ik probeer niet te oordelen over een ander, maar die in zijn waarde te laten. Ik tracht met wat ik doe een positieve impact te hebben op de mensen rondom mij en een positieve bijdrage te leveren.”
Margaux leeft ook bewust in hoe ze omgaat met voeding. Ze heeft zelfs een cateringbedrijf opgericht dat enkel vegetarische gerechten levert. De naam is What The Food. Daarnaast is ze veel met muziek bezig. Ze doet ook af en toe dj-werk. Zo draaide ze bijvoorbeeld op The Belgian Pride. Check dit filmpje op YouTube.
Vond en vind je het lastig om vol te houden?
Margaux: “Ik merk dat ik over het algemeen vaak weerstand heb tegen dingen waarvan ik weet dat ze goed zijn voor mij. Dat is een beetje zelfsabotage. Maar ik ben geen opgever, en wanneer ik beslis om iets te doen, dan ga ik ervoor. Ik was ervan overtuigd dat er op lange termijn positieve effecten zijn. Ondanks de weerstand die ik soms voelde (en nog steeds af en toe voel), deed ik dus verder.”
Intussen heeft Margaux bepaalde nieuwe gewoontes aangekweekt, en ook daar merkt ze dat volhouden erg belangrijk is. “Ik ga sinds 1,5 maand drie keer per week naar de fitness. Tot vorige week deed ik dat met grote tegenzin. Maar nu merk ik al grote effecten in mijn lichaam en uithoudingsvermogen. De oefeningen ‘flowen’ meer. Het geeft motivatie, je wordt er gelukkig van én trots op jezelf,” deelt ze.
Daar wilde ze graag nog deze quote aan toevoegen:
Good habits are hard to create, but easy to keep.
Bad habits are easy to create, but hard to break.
Wat Margaux wel merkt, is dat ze het moeilijker heeft om de mindfulnessoefeningen vol te houden, wanneer ze zich wat minder goed in haar vel voelt. “Ik merk dat wanneer het leven echt zwaar voelt en ik het gevoel heb dat ik in een uitzichtloze situatie zit, het moeilijk is voor mij om vol te houden. Het is alsof ik het vergeet en niet overtuigd ben van de effecten. Dat is een moeilijke en ik vind dat ook jammer. Maar het is natuurlijk ook een proces en een constante oefening in mildheid,” vertelt ze.
Heb je zelf ervaringen met mindfulness en zou je het zien zitten om deze met ons te delen? Stuur gerust een berichtje naar marisa.mindfulleven@gmail.com.