Quirinus Aerts is slechts 14 jaar oud, maar heeft het al geschopt tot topsporter in het ijshockey. Indrukwekkend natuurlijk. Maar wat de buitenwereld niet ziet, is dat hij het niet altijd gemakkelijk heeft, wat voornamelijk komt door het feit dat hij ADHD heeft. Dit maakt het voor hem o.a. moeilijk om zich te concentreren op zijn schoolwerk. Recentelijk startte hij met ademhalingsoefeningen, een tool die hij nu inzet om zich beter te concentreren. Hieronder lees je zijn getuigenis.
Wat heb je al bereikt als ijshockey topsporter?
Quirinus: “Ik speel ijshockey voor de Düsseldorfer Eislauf-Gemeinschaft, ook wel bekend als de D.E.G. Dit is een ijshockeyteam uit Düsseldorf dat op het hoogste niveau in de Duitse competitie speelt. We trainen vijf keer per week: dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagavond, en donderdagochtend (dan is er ook nog een vroegtraining om 7u ’s ochtends).”
Daarnaast is Quirinus geselecteerd om binnenkort deel te nemen aan het wereldkampioenschap in Sofia. “Ik ben gekozen om samen met het Belgische Nationaal team mee te dingen voor het wereldkampioenschap 2025. Ik ben als 14-jarige speler de jongste uit de selectie,” vertelt hij.
Je behaalde op school mindere resultaten tijdens de coronaperiode. Hoe heb je dit mentaal overwonnen en toch gezorgd dat je kon slagen?
Quirinus: “Ik heb moeite om mij te concentreren tijdens de lessen omwille van mijn ADHD. Toen duidelijk werd dat mijn resultaten op school er erg onder leden, heb ik hulp gezocht buiten de school.”
Medicatie zoals Rilatine wordt vaak voorgeschreven om mensen met ADHD te helpen bij concentratieproblemen. Maar Quirinus had slechte ervaringen met zulke medicijnen en koos ervoor om het deze keer anders aan te pakken.
“In samenspraak met mijn ouders heb ik ervoor gekozen om niet opnieuw een farmacologisch traject aan te vatten. Ik besefte immers dat ik later, in het ‘echte leven’, ook zou moeten zoeken naar manieren om te functioneren. Bovendien heb ik vorig jaar al eens geprobeerd om medicatie te nemen om mijn geest in bedwang te houden, maar ik had last van ernstige bijwerkingen, waardoor ik hiermee gestopt ben,” legt hij uit.
Recentelijk kwam Quirinus in contact met een andere manier om dit aan te pakken en zich beter te kunnen concentreren op zijn schoolwerk. “Tijdens mijn bijlessen werd mij aangeraden om ademhalingsoefeningen te doen. Ik heb het geprobeerd en merkte dat het ervoor zorgde dat ik me beter kon concentreren,” vertelt hij.
Hoe hebben deze oefeningen je precies geholpen, bijvoorbeeld tijdens het studeren, en bij toetsen en examens?
Quirinus: “Deze oefeningen hebben mij gekalmeerd tijdens het studeren, waardoor ik me kon focussen op het doel. Bij toetsen of examens gaat er altijd meer stress door je lichaam. Maar door deze oefeningen te doen kon ik dit beter in bedwang houden.”
Hoe ga je nu om met moeilijkere momenten, bijvoorbeeld wanneer je je studies moet combineren met drukke periodes als topsporter?
Hoewel dit natuurlijk altijd een uitdaging blijft, geeft Quirinus aan dat de ademhalingsoefeningen hem hierbij helpen. “De combinatie is niet altijd gemakkelijk. Maar op bepaalde momenten, als de druk hoog is, besef ik: ‘Ik sta ervoor en ik moet erdoor’. Op zo’n momenten is alles wat helpt mooi meegenomen. En daar horen de ademhalingsoefeningen bij,” legt hij uit.
Heb jij een inspirerend verhaal als dat van Quirinus en zou je het leuk vinden om dit met ons te delen? Stuur een berichtje naar marisa.mindfulleven@gmail.com met een korte toelichting over je verhaal en we nemen eerstdaags contact met je op.