Quarantaines, afgelaste evenementen en familie- of vriendenbezoekjes… Het zorgt voor stress, maar ook voor vermoeidheid, verstoorde slaap en zelfs fysieke klachten.
Nu de ‘coronastorm’ even geluwd is, voelen sommigen zich bevrijd en zijn de problemen achter de rug. Maar dat geldt niet voor iedereen. Bij velen heerst er immers nog angst voor een volgende lockdown of verstrengingen van maatregelen.
Hoe kan Mindfulness-Based Stress Reduction je helpen om om te gaan met de covid-19-situatie? We geven drie tips.
Beweeg
Een van de hoekstenen van MBSR is beweging. Beweging zorgt er immers voor dat er bepaalde stoffen in je lichaam vrijkomen die stress en depressieve gevoelens verminderen, zoals serotonine en dopamine. Daarnaast is aangetoond dat beweging je immuniteit kan versterken.
Als je ervoor kiest om buiten te sporten en in groep, zijn er nog meer voordelen. Je komt in de natuur, hebt sociaal contact hebt en kan een frisse neus halen, wat allemaal een positief effect heeft op je mentaal welzijn.
Bovendien is er naast een verlaging van het stressniveau ook geweten dat mensen die last hebben van slaapproblemen baat kunnen hebben bij regelmatig bewegen.
Bewegen kan natuurlijk op allerlei manieren, maar Jon Kabat-Zinn legt de focus in MBSR op wandelen en yoga. Beide zijn zachte vormen van beweging, mogelijk en haalbaar voor jong en oud.
Vermijd echter wel intensieve sporten ’s avonds laat, voor je gaat slapen. Dat kan echter je slaap verstoren. Meer informatie en tips in verband met slaaphygiëne vind je hier.
Wil je graag meer bewegen? Het Centrum voor Mindful Leven organiseert tweewekelijks wandelmeditatiesessies en yogalessen. Meer info vind je op de pagina ‘Activiteiten’.
Beperk piekeren tot een minimum
Dit lijkt misschien sneller gezegd dan gedaan. We helpen je op weg!
- Herken en accepteer piekergedrag: mindfulness gaat over accepteren en laten zijn wat er is. Bekritiseer jezelf dus niet omdat er een gedachte opkomt. Merk rustig op dat je aan het piekeren bent en vel er geen oordeel over.
- Deel piekergedachten met familie of vrienden. Of als dit even niet mogelijk is, schrijf je gedachten dan neer in een dagboek. Je zal merken dat je zo sneller tot constructieve oplossingen komt, maar ook beter in staat bent om te relativeren en los te laten.
- Maak een lijstje met mogelijke acties die je kunt ondernemen i.v.m. het thema waarover je (blijft) piekeren. Bekijk met welke (kleine) stap je kunt starten om het thema waarover je piekert aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld een gesprek aangaan met je dokter, een familielid en/of een goede vriend(in).
- Doe dingen mindful. Meestal zijn we snel afgeleid wanneer we iets doen. En dat zorgt ervoor dat er gedachten en zorgen opkomen. We grijpen bijvoorbeeld naar onze telefoon of halen ons takenlijstje voor de geest. Tip: focus op het hier en nu bij ten minste één activiteit die deel uitmaakt van je dagelijkse routine. Denk aan mindful ontbijten, je tanden poetsen of een boek lezen. Beperk op die momenten sociale media, nieuws en andere afleidingen tot een minimum. Op de duur leer je zo om geconcentreerd activiteiten te doen en je minder vaak te laten meeslepen door gedachten.
Mediteer dagelijks en richt je aandacht bewust
(Veel) te lang stilzitten op een matje, met wierook en kaarsjes rond jou… Is dat het beeld dat bij jou opkomt wanneer je aan mediteren denkt? Vroeger had mediteren inderdaad een zweverig label, maar vandaag is dat niet langer het geval.
Mediteren is de basis van MBSR en de voordelen zijn wetenschappelijk aangetoond. Benieuwd naar de effecten van mediteren? Je leest er meer over op de pagina ‘Wat is mindfulness?’.
Wat is mediteren dan precies? Bij meditatie ga je inderdaad stilzitten. Maar het is veel meer dan dat. Kort gezegd gaat het om het ononderbroken focussen op één iets, bijvoorbeeld op je lichaam, gedachten of geuren. Dit gebeurt meestal onder begeleiding van een lesgever, bijvoorbeeld via geluidsopnames of live.
Er bestaan heel wat verschillende soorten meditatie binnen MBSR. Voorbeelden zijn zit- en ligmeditatie, bodyscan en staande yogameditatie.
Beginnen met MBSR? In maart startten er twee groepsworkshops voor volwassen. Meer info vind je op de pagina ‘Groepstrainingen’.